Nieuws

 • 19
  maa
  2019

  Taakstraf en voorwaardelijke jeugddetentie bij fataal ongeval Asser Boys

  De rechtbank in Assen heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak van het noodlottige ongeval dat plaatsvond na een voetbaltraining van v.v. Asser Boys op 19 september 2018. Daarbij trad onze cliënt op als bestuurder. Twee vrienden van onze cliënt zijn hierbij om het leven gekomen. Daarnaast raakte een passagier zwaar gewond.

   

  Door de rechtbank is cliënt schuldig bevonden aan het veroorzaken van dit verkeersongeval. Er is geen sprake geweest van roekeloosheid, maar van zeer onvoorzichtig rijgedrag. Door cliënt is volgens de rechtbank te snel gereden. Daarnaast had hij drie flesjes bier gedronken voorafgaand aan het ongeval. De rechtbank overweegt dat de auto van cliënt tijdens of kort na een inhaalactie in een slip geraakt doordat met te hoge snelheid over een verkeersdrempel is gereden. De linker achterzijde van de auto heeft een lantaarnpaal geraakt en is vervolgens tegen een boom gebotst. Ten gevolge hiervan zijn de slachtoffers ontstaan.

   

  Van begin af aan heeft cliënt de volledige verantwoordelijkheid genomen voor het veroorzaken van het ongeval. Client heeft direct bij de politie verklaard drie flesjes bier te hebben gedronken en te hard te hebben gereden. Voor de verdediging is het begrijpelijk dat de rechtbank tot de conclusie komt dat cliënt schuld heeft aan het verkeersongeval.

   

  Raadsman Erik Stoeten had ter zitting bepleit het jeugdstrafrecht toe te passen. Er is verzocht een taakstraf, voorwaardelijke jeugddetentie en een rijtonzegging voor maximaal twee jaren op te leggen.

   

  De rechtbank heeft het jeugdstrafrecht toegepast. Zij heeft besloten cliënt te veroordelen tot een taakstraf voor de duur van 240 uren. Daarnaast is een voorwaardelijke jeugddetentie van tien maanden opgelegd en een rijontzegging voor de duur van twee jaren. De rechtbank heeft daarbij rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van cliënt. Cliënt gaat zwaar gebukt onder gevolgen van zijn rijgedrag en de hieraan voorafgegane keuzes. De rechtbank overweegt daarbij expliciet dat cliënt zijn verdere leven de last mee zal dragen van de wetenschap dat hij verantwoordelijk is voor de dood van zijn vrienden en voor het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel.

   

  De verdediging kan zich vinden in het vonnis van de rechtbank. De aard van de zaak leent zich niet voor blijdschap. Maar cliënt is tevreden over het vonnis en de motivering. Het Openbaar Ministerie heeft veertien dagen de tijd in hoger beroep te gaan. De verdediging hoopt dat het Openbaar Ministerie afziet van hoger beroep, zodat alle partijen een streep onder de strafzaak kunnen zetten.

   

@TjallingvdGoot RT @RechtbankReport: Niet alleen actief in de rechtbank, blijkt maar weer. #voetbaltoernooi @AnkerenAnker pic.twitter.com/lI75TAuUNx