Regeringspartij PvdA stelt in zaken waarin een levenslange gevangenisstraf is opgelegd een toets voor na vijfentwintig jaren. Kamerlid Jeroen Recourt liet dit weten in een interview met dagblad Trouw op 6 januari jl. Ter gelegenheid van zo’n toetsing kan bekeken worden of de veroordeelde onder voorwaarden kan terugkeren in de maatschappij.
In een reactie in het tv-programma Nieuwsuur van 6 januari jl. laat advocaat Wim Anker weten verrast te zijn. Hij is blij met het feit dat een regeringspartij deze steen in de vijver wil werpen. Het beleid ten aanzien van levenslangen in Nederland is volgens hem “rigide, heel anders dan in de andere 27 EU-landen. Het geluid van de heer Recourt namens de PvdA juichen wij toe.”
“De enige mogelijkheid in ons land is gratie. Maar gratie is een politiek gevoelig instrument. De laatste keer dat gratie op inhoudelijke gronden werd verleend was in 1986. Heel cru gezegd, als je niet terminaal ziek bent, ga je in Nederland nooit naar huis.”
Volgens het Europese hof voor de rechten van de mens moet iedere veroordeelde, dus ook een levenslang gestrafte, enig perspectief op terugkeer in de samenleving worden geboden. In Nederland is feitelijk geen mogelijkheid om vrij te komen. “Normaal luisteren we altijd naar het Europese hof, maar nu even niet.”
Oud-rechter bij het Europese hof, mr. E. Myer, stelt in Nieuwsuur het met het voorstel van Recourt eens te zijn. Het is nodig om te voldoen aan de eisen van het Europese recht. “Nederland kan een uitspraak van het Europese hof niet naast zich neerleggen.”
Klik hier voor het volledige item van Nieuwsuur.
@TjallingvdGoot "Voormalig verpleegkundige Wilhelmina Ziekenhuis Assen ontkent" https://t.co/jcsR1xAGB4