U bent aangehouden voor een strafbaar feit

U bent aangehouden voor een strafbaar feit

U kunt worden aangehouden als u wordt verdacht van een strafbaar feit. Dat kan bij betrapping op heterdaad, maar ook een tijd na het strafbare feit. U bent dan (tijdelijk) van uw vrijheid beroofd.

De bedoeling van een aanhouding is om de verdachte snel te brengen naar een plaats van verhoor, meestal het politiebureau. Sinds kort heeft u het recht om u tijdens het verhoor te laten bijstaan door uw advocaat.

Alvorens u wordt verhoord, heeft u als aangehouden verdachte het recht om een advocaat te spreken. De politie moet u van dit recht op de hoogte stellen. De politie zal u zeggen dat u ook afstand kunt doen van dit recht.

Als u van tevoren al vermoedt dat u zult worden aangehouden, kunt u al een afspraak maken op ons kantoor. Wij kunnen u dan op het aanstaande verhoor bij de politie voorbereiden. Indien u nog geen advocaat heeft gesproken als u op het bureau wordt vast gehouden, raden wij u aan om daadwerkelijk gebruik te maken van uw recht om een advocaat te raadplegen. Dan kan zo nodig ook telefonisch. U kunt de politie dan vragen om contact met uw advocaat op te nemen.

Wist u dat

U kunt worden opgehouden voor verhoor voor maximaal negen uren, maar dat de tijd tussen middernacht en 9.00 uur niet meetelt? Na deze periode kunt u voor maximaal drie dagen in verzekering worden gesteld. De periode van drie dagen kan voor ten hoogste drie dagen worden verlengd. Als de officier vindt dat u daarna langer moet blijven vastzitten, wordt u voorgeleid aan de rechter-commissaris. Bij het verhoor bij de rechter-commissaris is uw advocaat aanwezig.

@TjallingvdGoot "Voormalig verpleegkundige Wilhelmina Ziekenhuis Assen ontkent" https://t.co/jcsR1xAGB4