Een 22-jarige man is deze week door de politierechter veroordeeld na een gevecht op de vluchtstrook van de snelweg A32 bij Heerenveen. Volgens de politierechter heeft onze cliënt zich schuldig gemaakt aan zware mishandeling. De rechter legde 60 uren taakstraf op. De rechter wees de eis van het OM af om ook een voorwaardelijke gevangenisstraf en een schadevergoeding op te leggen.
Klik hier voor een artikel over deze zaak op Wâldnet.nl.
Onze cliënt kreeg om onbekende redenen ruzie met zijn oom in de auto. De vader van cliënt zat achter het stuur en zette de auto stil nadat de ruzie ontstond. Cliënt wilde vervolgens op de passagiersplek gaan zitten. Volgens hem kreeg hij een klap van zijn oom. Daarna ontaardde de onenigheid in een gevecht.
Raadsvrouwe Jessica Versluis betoogde dat de getuigenverklaringen erg wisselend waren. Ook was er geen letselverklaring van het slachtoffer. In de stoeipartij was het slachtoffer op het asfalt gevallen waardoor hij letsel opliep. Volgens de verdediging kon een poging tot zware mishandeling niet bewezen worden. De politierechter oordeelde anders, maar heeft het bewijs van de poging uitgebreid gemotiveerd.
Versluis voerde daarnaast aan dat een voorwaardelijke (gevangenis)straf niet passend is. Cliënt had meegewerkt met de reclassering en zij stelde een laag recidiverisico vast. Cliënt was niet eerder voor geweldsfeiten met justitie in aanraking gekomen. De rechter ging hierin mee en legde enkel een taakstraf op.
Tot slot betoogde de verdediging dat het verzoek tot schadevergoeding onvoldoende onderbouwd was. Bovendien had de oom zelf een aandeel in de ruzie en had nadien cliënt ook bedreigd. In de visie van de verdediging betrof het een familiekwestie en was mediation wellicht beter dan een strafzaak. De oom wilde echter aan herstelbemiddeling geen medewerking verlenen. De rechter volgde de verdediging en verklaarde het verzoek tot schadevergoeding niet ontvankelijk.
@TjallingvdGoot "Voormalig verpleegkundige Wilhelmina Ziekenhuis Assen ontkent" https://t.co/jcsR1xAGB4