Op 5 september jl. is door het TV-programma EenVandaag een reportage uitgezonden over de zaak van onze cliënt Albert Heringa. Klik hier om uitzending te bekijken.
Cliënt wordt ervan verdacht behulpzaam te zijn geweest bij de zelfdoding van zijn 99-jarige moeder die ‘klaar’ was met het leven. Ook verdenkt Justitie hem ervan de middelen hiertoe te hebben verschaft. Cliënt heeft zijn moeder geholpen bij de humane dood. Hij heeft de diverse pillen verzameld en deze uiteindelijk overhandigd aan zijn moeder. De vrouw heeft de pillen zelf ingenomen. Cliënt heeft op film vastgelegd hoe hij te werk is gegaan.
Cliënt is in februari 2010 als verdachte gehoord in het bijzijn van diens raadsman, mr. Wim Anker. Tot op heden heeft het openbaar ministerie geen beslissing genomen omtrent de verdere vervolging. Zowel cliënt als Anker beklagen zich in de uitzending over het feit dat het ruim tweeëneenhalf jaar duurt voordat het OM beslist of cliënt zich wel of niet ten overstaan van de strafrechter moet verantwoorden. De verdediging hoopt dat een eventuele rechtszaak tegen Heringa de politiek in beweging brengt om de wet op dit punt te wijzigen.
Het kantoor Anker & Anker heeft in de afgelopen 20 jaren veel bijstand verleend aan verdachten die (mogelijk) artikel 294 Strafrecht hadden overtreden. Zo hebben wij medewerkers/vrijwilligers bijgestaan van de NVVE, de Stichting De Einder en de SVL (Stichting Vrijwillig Leven). In het algemeen zie je in de rechtspraak dat hulpverleners eerder worden vervolgd dan kinderen of kleinkinderen die bij de dood van een dierbare zijn betrokken.
De NVVE heeft zeer recent een meldlijn geopend waarop inmiddels honderden reacties zijn binnengekomen van mensen die geholpen hebben bij zelfdoding of dit juist niet deden of durfden uit angst voor contacten met politie en/of justitie.
@TjallingvdGoot "Voormalig verpleegkundige Wilhelmina Ziekenhuis Assen ontkent" https://t.co/jcsR1xAGB4