Twee Amelanders hebben van de politierechter in Leeuwarden fors lagere straffen opgelegd gekregen dan geëist voor hun betrokkenheid bij het Sunneklaas-incident in 2023. Aan beide cliënten werd een taakstraf van 100 resp. 120 uren opgelegd, het OM had 180 uren geëist. Daarnaast vorderde de officier van justitie twee weken eerder om aan cliënten ook een voorwaardelijke gevangenisstraf en een rij-ontzegging op te leggen, de rechter zag hiervan af. Ook werd een vordering tot schadevergoeding van een van de medewerkers van omroep Powned afgewezen.
Klik hier voor de volledige uitspraak.
Op 5 december 2023 wachtte een groep mannen de auto van Powned op op de pier bij de veerboot. De mannen wilden verhinderen dat er opnames zouden worden gemaakt van het besloten Sunneklaas-feest op het eiland. Nadat een van de cliënten op de motorkap was gaan zitten, reed de auto van Powned weg. Daarna ontstond een achtervolging met meerdere voertuigen waarbij uiteindelijk de auto van Powned is gestopt toen de politie aanwezig was.
De rechter sprak beide cliënten vrij van openlijke geweldpleging. Wel is sprake geweest van wederrechtelijke dwang. “Er is sprake geweest van een ernstige aantasting van de persoonlijke vrijheid en niet enkel van eenvoudige hinder of beperkte overlast. Daarbij kent de politierechter in het bijzonder betekenis toe aan het georganiseerde karakter van het handelen van de verdachten en de gerichtheid van hun handelen tegen journalisten.”
Door raadsman Tjalling van der Goot is betoogd dat cliënten het recht hebben om hun tradities te bewaken en daartoe ook mogen handelen. Hij noemde dat ter zitting een vorm van ‘culturele zelfverdediging’. De politierechter is het daarmee oneens. “De politierechter overweegt dat de door de verdediging genoemde bepalingen belangrijke rechten inhouden, maar dat deze geen onbeperkte werkingssfeer hebben. Onder bepaalde omstandigheden kunnen deze rechten namelijk beperkt worden als dat in een democratische samenleving noodzakelijk is.” Naar het oordeel van de rechter konden de rechten van cliënten in dit geval worden beperkt, mede omdat journalisten ook een hoge mate van bescherming toekomt "en dat tevens niet gebleken is dat verdachten in (voldoende) mate op andere (minder laakbare) wijze hebben geprobeerd voor hun belangen op te komen".
De rechter overweegt ten aanzien van de straf nog het volgende. “Hoewel het begrijpelijk en invoelbaar is dat verdachte en zijn mededaders de traditie van het Sunneklaasfeest in ere willen houden, is de bescherming van deze traditie geen reden om het recht in eigen hand te nemen. (…) De politierechter ziet geen reden om naast een taakstraf een voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen, zoals geëist door de officier van justitie. Verdachte heeft nauwelijks documentatie, er is veel tijd verstreken sinds de feiten en er is inmiddels al weer een Sunneklaasfeest geweest, waar de pers beelden van heeft kunnen maken. Onder die omstandigheden heeft het opleggen van een voorwaardelijke gevangenisstraf geen meerwaarde. Daarnaast ziet de politierechter geen reden om aan verdachte een rijontzegging op te leggen, zoals geëist door de officier van justitie. De politierechter houdt er sterk rekening mee dat verdachte al anderhalf jaar zijn werk als taxichauffeur niet heeft kunnen uitvoeren, omdat zijn taxipas als gevolg van de verdenking is ingetrokken.”