Advocaat Tjalling van der Goot zal bijstand verlenen aan diverse verdachten die een strafbeschikking hebben ontvangen wegens overtreding van de noodverordening COVID-19 in de diverse veiligheidsregio’s. Hij heeft daartoe overleg gevoerd met de bestuursleden van de Stichting Smart-Exit. Enkele bestuursleden zijn tevens de beheerders van de Facebookpagina ‘Nee tegen 1,5 meter’ en van de website www.1.5xbeter.nu. De Facebookgroep telt inmiddels ruim 170.000 leden. De kosten voor rechtsbijstand worden voldaan door de stichting, de individuele verdachten zijn dus geen kosten verschuldigd.
Het doel van de rechtshulp is om van de strafrechter een oordeel te krijgen of de noodverordening rechtmatig is. Regelgeving moet namelijk voor elke burger volstrekt duidelijk zijn en niet voor meerdere interpretatie vatbaar. Bovendien mag een noodverordening niet strijdig zijn met in de Grondwet of in verdragen vastgelegde grondrechten. Van der Goot heeft zich in de afgelopen maanden regelmatig kritisch uitgelaten over de tekst van de noodverordening die in zijn ogen niet voldoet aan de volgens de wet te stellen eisen. Indien de noodverordening door de rechter onverbindend wordt verklaard, zijn de op basis hiervan door het OM opgelegde straffen onterecht.
De raadsman zal voor iedereen die een strafbeschikking heeft ontvangen wegens overtreding van de noodverordening binnen veertien dagen na ontvangst van deze strafbeschikking verzet doen bij het openbaar ministerie. In dat geval is de door het OM opgelegde straf niet onherroepelijk en wordt de zaak daarna beoordeeld door de onafhankelijke rechter. Uiteindelijke zal een selectie worden gemaakt van de juridisch meest sterke zaken waarin ter terechtzitting bij de rechter verweer zal worden gevoerd en de onverbindendheid van de noodverordening(en) zal worden bepleit. Van belang is dat bij het doen van verzet de opgelegde geldboete in de strafbeschikking niet wordt betaald. Indien wel wordt betaald, kan geen verzet meer worden gedaan.
De strafbeschikkingen worden meestal opgelegd wegens het niet in acht nemen van de anderhalve meter afstand, samenkomsten of niet-toegestane groepsvorming.
Mensen die een strafbeschikking hebben gekregen kunnen die (gescand of op een foto) mailen naar vandergoot@ankerenanker.nl en cc naar secretariaat.vandergoot@ankerenanker.nl. Geef de volgende persoonlijke gegevens in die mail door: volledige voornamen, achternaam, adres, geboortedatum en - plaats, telefoonnummer en BSN. Let op! De termijn om een verzetschrift in te dienen is 14 dagen na ontvangst van de strafbeschikking. Die termijn is fataal. Te laat is te laat. Dus wees op tijd!
@TjallingvdGoot "Voormalig verpleegkundige Wilhelmina Ziekenhuis Assen ontkent" https://t.co/jcsR1xAGB4