Op 15 oktober jl. diende ten overstaan van het gerechtshof in Leeuwarden het hoger beroep tegen de principiële wietkweker Doede de Jong. De 65-jarige man uit Appelscha moet volgens het openbaar ministerie 180 uren werkstraf verrichten. Daarnaast moet aan hem worden opgelegd een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd van drie jaar. De nu geëiste straf is hoger dan de straf die de rechtbank hem eerder oplegde. Tegen dat vonnis stelde onze cliënt hoger beroep in.
Volgens het OM is bewezen dat onze cliënt in 2010 en in 2011 hennep heeft gekweekt. Op zichzelf stond die kwekerij ook niet ter discussie. Sterker nog, De Jong is een principiële biologische en duurzame wietkweker. Hij is een hartstochtelijk pleitbezorger van legalisering dan wel regulering van de hennepteelt en komt er voor uit dat hij hennep heeft geteeld. Hij heeft meegewerkt aan diverse documentaires, zoals de film ‘Nederwiet de moevie’ welke in 2011 door de NCRV is uitgezonden en de documentaire ‘Fryske himp’ die eind 2013 door Omrop Fryslân is uitgezonden. Volgens De Jong zet hij zich juist in voor de volksgezondheid door biologisch wiet te telen.
Raadsman Tjalling van der Goot bepleitte primair om het OM niet-ontvankelijk te verklaren. De Jong dient namelijk de volksgezondheid door biologische en duurzaam te telen. Bovendien is hij open, transparant en eerlijk bezig. Op deze wijze tracht hij de discussie over het wankelmoedige cannabisbeleid en de achterdeurproblematiek aan te zwengelen. Volgens de verdediging heeft het OM juist in de zaak tegen Doede de Jong zijn recht om te vervolgen verloren. Indien dit verweer zou worden verworpen, bepleitte de raadsman om zijn cliënt schuldig te verklaren zonder oplegging van straf. De raadsman deed voorts een klemmend beroep op het hof om in de uitspraak een overweging op te nemen die De Jong kan gebruiken in zijn strijd om de wet en het cannabisbeleid aan te passen.
Het hof doet uitspraak op donderdag 29 oktober a.s. om 13.30 uur.
De vordering tot ontneming van wederrechtelijk voordeel is door het hof aangehouden. Binnen drie maanden kan de verdediging schriftelijk haar standpunt indienen. Ook het OM kan schriftelijk reageren. Daarna wordt een mondelinge behandeling vastgesteld. De rechtbank had de vordering toegewezen tot een bedrag van ruim twee ton.
@TjallingvdGoot "Voormalig verpleegkundige Wilhelmina Ziekenhuis Assen ontkent" https://t.co/jcsR1xAGB4