Door diverse mensen die onder invloed van alcohol op een brommer/scooter hebben gereden wordt wederom bezwaar gemaakt bij het CBR over een hen opgelegde maatregel. Het betreft cliënten in heel Nederland bij die van het CBR eerder deelname aan het Alcoholslotprogramma (ASP) opgelegd hadden gekregen. Op 28 september jl. heeft de Minister besloten dat met terugwerkende kracht bezitters van deze rijbewijzen AM niet meer voor het ASP in aanmerking kwamen. Een groot deel nam echter al deel aan het ASP en maakte hiervoor ook reeds kosten.
Volgens het CBR zouden betrokken deelnemers aan het ASP een brief ontvangen waarin onder meer wordt uitgelegd op welke wijze door deelnemers aan het ASP gemaakte kosten kunnen worden verrekend.
In een brief aan cliënten is door het CBR medegedeeld dat in plaats van deelname aan het ASP deelname aan de Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer (EMA) wordt opgelegd. De in het kader van het ASP door de cliënten reeds gemaakte kosten worden verrekend met de kosten in het kader van de EMA. Tegen deze beslissing is door mr. Nico de Vries namens diverse cliënten bezwaar aangetekend.
Het bezwaar rust op twee pijlers.
In de eerste plaats regelt de wet dat de beslissing om een bestuurder een gedragsmaatregel op te leggen moet worden genomen binnen zes maanden na het feit. Die termijn is verstreken. Het enkele feit dat de beslissing door het CBR pas kon worden genomen nadat de Minister deelname aan het ASP had teruggedraaid, doet hieraan niet af.
Bovendien is het opleggen van de EMA-cursus in strijd met het beginsel dat voor hetzelfde feit niet tweemaal mag worden bestraft. Zowel het ASP als de EMA hebben een punitief karakter. Na het opleggen van het ASP stond het het CBR dus niet vrij om de EMA op te leggen.
Deze problematiek geldt alleen voor oude gevallen, te weten brommer- en scooterrijders die eerder het ASP opgelegd hebben gekregen. In gevallen die onder de nieuwe regeling vanaf 28 september jl. vallen, is normaal gesproken geen gebrek aan de termijn binnen welke de maatregel kan worden opgelegd. Indien geen ASP is opgelegd, is het opleggen van de EMA niet in strijd met het beginsel dat geen dubbele punitieve maatregel mag worden opgelegd voor hetzelfde feit.
De bezwaarschriften worden behandeld door de bezwaarcommissie van het CBR. Naar verwachting worden de eerste beslissingen op deze bezwaarschriften aan het einde van 2012 genomen.
@TjallingvdGoot "Voormalig verpleegkundige Wilhelmina Ziekenhuis Assen ontkent" https://t.co/jcsR1xAGB4