Advocaat Wim Anker is columnist voor het tijdschrift Middelpunt. Dit blad verschijnt maandelijks huis aan huis in Midden Fryslân. Onderstaande column is in het blad gepubliceerd.
"Terugblik
U hebt in dit blad kunnen lezen dat uw columnist eind januari een (landelijke) onderscheiding heeft ontvangen. Een mooie aanleiding om na bijna 34 jaren advocatuur terug te blikken.
1. Zwaarste zaak:
De bijstand aan Ton P. bij het gerechtshof te Leeuwarden in 1984. Hij was door de rechtbank te Groningen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op het jonge meisje Digna van der Roest, gepleegd tezamen met zijn echtgenote. Een zeer geruchtmakende zaak die leidde tot diverse (landelijke) zoekacties, omdat het lichaam van het meisje maandenlang zoek was. Ik kreeg deze complexe, zware en gevoelige zaak al in mijn derde jaar als advocaat op mijn bord.
In hoger beroep werd de sanctie 18 jaren en TBS. Cliënt zit nog steeds in de TBS-maatregel en ik bezoek hem nog enige malen per jaar. Ik heb hiervan geleerd dat ik dergelijke zware zaken nooit meer alleen behandel, doch altijd in samenwerking met collega’s.
2. Meest indrukwekkende zaak:
Volendambrand 1 januari 2001.
Er is sprake van veertien dodelijke slachtoffers en tientallen zeer zwaar gewonden. Jan Veerman, de eigenaar van (o.a.) het Hemeltje, zijn dochter en een barkeeper stonden terecht bij de rechtbank te Haarlem voor dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel door schuld. Een proces van enige weken. De vreselijke gevolgen van deze zaak waren ook daadwerkelijk zichtbaar in de zittingszaal: diverse ernstig gewonden woonden alle zittingsdagen bij. Het was teamwork: vijf juristen van het kantoor werkten aan de zaak.
3. De grootste/omvangrijkste zaak:
De bijstand aan Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak. Veroordeeld voor (ernstig) misbruik van ruim tachtig (zeer) jonge kinderen met daarnaast en centrale rol in een internationaal kinderporno netwerk. De zaak liep in totaal 2,5 jaar en kende tientallen zittingsdagen in Amsterdam. Het dossier bestond uit vele duizenden pagina’s. Een coproductie met collega Tjalling van der Goot!
4. De heftigste zaak:
Paul S. van W.
De dader was een ex-marinier die diverse malen was uitgezonden naar oorlogsgebieden/brandhaarden. Hij doodde, gekleed in gevechtstenue en voorzien van diverse wapens, zijn ex-vriendin, haar broer en hun moeder in de gezamenlijke woning te Kerkrade. Vervolgens reed hij naar de sportschool in die stad en schoot aldaar de vader van zijn vriendin dood. De zitting in Maastricht moest diverse malen worden geschorst door de voorzitter van de rechtbank. De emoties laaiden hoog op en de advocaten konden pas lang na de zitting het gerechtsgebouw verlaten in verband met de dreigende sfeer in en rondom het gerechtsgebouw!
5. De meest aangrijpende/ontroerende zaak:
Eind jaren tachtig, begin jaren negentig heb ik Ferdi E. bijgestaan, verdacht van de ontvoering van en de moord op Gerrit Jan Heijn. Een zeer geruchtmakende zaak.
De eis was levenslang. Ferdi E. werd uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaren en TBS met dwangverpleging. De familie Heijn was allerminst content met de (wijze van) verdediging in deze zaak. Ferdi E. heeft “slechts” ruim dertien jaren vastgezeten en kreeg bij zijn invrijheidstelling ook nog een bedrag van zevenhonderdduizend gulden mee in verband met een (achteraf ten onrechte) stopgezette WAO-uitkering. Er werd schande gesproken.
Drie jaren geleden heeft de weduwe Hank Heijn contact opgenomen met ondergetekende. Dat was een ontroerend moment. We hebben toen afgesproken dat we gezamenlijk een lezing zouden geven in een dorpshuis in een klein dorpje in Friesland met daarbij aanwezig een deel van haar familie, vrienden, rechercheurs etc. Zij vertelde ongeveer dertig minuten wat het vreselijke delict met haar en haar naasten had gedaan terwijl ik vervolgens mocht uitleggen hoe ik, samen met Ferdi E. de strategie had bepaald in deze complexe en gevoelige moordzaak. Een uniek moment! Zij gaf op het podium het woord aan de advocaat van de moordenaar van haar man. Hoe groot en sterk kan een vrouw (nabestaande) zijn!"
@TjallingvdGoot "Voormalig verpleegkundige Wilhelmina Ziekenhuis Assen ontkent" https://t.co/jcsR1xAGB4