De verdediging heeft cassatie ingesteld tegen de uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden in de zaak tegen de 32-jarige Marcos R. Het hof heeft bewezen verklaard dat cliënt zich samen met zijn broer schuldig heeft gemaakt aan moord op een echtpaar uit Exloo in juli 2013. Daarnaast is moord op een man op het Dwingelderveld op 4 november 2012 bewezen. De rechtbank legde eerder – nadat levenslang geëist was - een gevangenisstraf van dertig jaren op.
In cassatie wordt de zaak aan de Hoge Raad voorgelegd. De Hoge Raad doet geen onderzoek naar de feiten. De verdediging zal met name het feit dat het hof medeplegen heeft bewezen aanvechten. Cliënt volgde zijn broer. Zijn broer nam het voortouw. Zijn broer nam het initiatief.
Daarnaast is de vraag of het opleggen van een levenslange gevangenisstraf niet in strijd komt met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Raadsman Wim Anker heeft steeds aangevoerd dat op grond van recente rechtspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens reeds ten tijde van het opleggen van deze ultieme sanctie perspectief zijn op verkorting van de straf, bijvoorbeeld door een periodieke toetsing of door middel van gratie. Die mogelijkheid bestaat thans niet, zodat volgens de verdediging het opleggen van een levenslange gevangenisstraf op dit moment niet mogelijk is. Weliswaar is er inmiddels een Adviescollege ingesteld dat na 25 jaren detentie adviseert of resocialisatie tot de mogelijkheden behoort, maar het is nog steeds de minister die de beslissing neemt. Gratie is een politiek gevoelig instrument. De Hoge Raad heeft recent echter deze nieuwe regelgeving niet in strijd met het Europese recht geacht. In de afgelopen dertig jaar heeft de minister echter nimmer gratie verleend. Volgens Anker is het vertrouwen dat de Hoge Raad kennelijk in de gratiemogelijkheden heeft niet op feiten gebaseerd.
@TjallingvdGoot "Voormalig verpleegkundige Wilhelmina Ziekenhuis Assen ontkent" https://t.co/jcsR1xAGB4