Op 5 september jl. heeft de procureur-generaal bij de Hoge Raad in de zaak tegen onze cliënt Faig B. geconcludeerd dat de opgelegde levenslange gevangenisstraf niet strijdig is met de eisen van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Vorig jaar constateerde de procureur-generaal nog dat een tot levenslang veroordeelde geen effectieve mogelijkheid op verkorting van zijn straf had. Het Europese recht vereist dat iedere veroordeelde rechtens en feitelijk uitzicht moet behouden op een herbeoordeling van zijn zaak en op reductie van zijn straf. Het standpunt van de procureur-generaal is een advies aan de Hoge Raad die op 19 december uitspraak doet.
Volgens de procureur-generaal bij de Hoge Raad is het inmiddels door staatssecretaris Dijkhoff ingestelde Adviescollege afdoende. Dit college toetst na 25 jaren of er redenen zijn om de veroordeelde te laten terugkeren in de samenleving. Het college adviseert vervolgens de verantwoordelijk bewindspersoon, die hierover een beslissing neemt.
In de radiouitzending van Met het Oog op Morgen van 5 september jl. uit advocaat Wim Anker scherpe kritiek op de nieuwe regelgeving en laat hij weten teleurgesteld te zijn in het advies van de procureur-generaal. De Hoge Raad volgt echter niet altijd het advies. Het is dus mogelijk dat de Hoge Raad in december de tenuitvoerlegging van de levenslange gevangenisstraf.
Klik hier om de uitzending te beluisteren.
"De regelgeving van de staatssecretaris houdt in dat er na 25 jaar celstraf een adviescollege met een toetsing komt. In die jaren zit de betrokkene gewoon in zijn cel en komt niet buiten. Ik vraag me af wat er dan te toetsen valt."
"Ik ben niet tegen het opleggen van levenslang, wel tegen de wijze van tenuitvoerlegging van deze straf in ons land. Ik vind dat inhumaan en totaal niet 'Straatsburg-proof'. Het is eigenlijk een cosmetische regeling want die eerste toetsing na 25 jaar zal niet zoveel opleveren. En na die toetsing is het een bewindspersoon die beslist over gratie, een politieke passant dus. Terwijl het zo simpel is: dit moet je een rechter laten doen, niet de politiek."
Anker meent dat er tijdens de 25 jaar celstraf al wat moet gebeuren met de veroordeelden: “Die moet je alvast laten ruiken aan de samenleving. Dan moet je controleren hoe hij het doet via allerlei vormen van verlof."
"We hebben nu al jarenlang die levenslangdiscussie. Meneer Dijkhoff, waarom doet u het nou niet in een keer goed? Een toetsing na 25 jaar door een onafhankelijke rechter, zo simpel is het. Dat hebben we op Aruba en Curaçao ook al."
@TjallingvdGoot "Voormalig verpleegkundige Wilhelmina Ziekenhuis Assen ontkent" https://t.co/jcsR1xAGB4