Een loods nabij een woning in Menaam blijft vooralsnog gesloten. Het sluiten gebeurde op last van de burgemeester van de gemeente Menameradiel na het aantreffen op 8 december jl. van een hoeveelheid van enkele kilo’s hennep in een afgesloten gedeelte van de loods. In de Opiumwet is een bevoegdheid opgenomen dat een burgemeester – kortweg - een woning of lokaal tijdelijk kan sluiten indien in deze ruimte drugs worden aangetroffen of vanuit dit pand drugs worden verkocht of afgeleverd.
Het afgesloten gedeelte werd verhuurd aan een derde persoon. De hennep was bedoeld als opslagplaats (stash) ten behoeve van een coffeeshop. De eigenaresse, onze cliënte, heeft verklaard nooit te hebben geweten van de aanwezigheid van hennep. Zij stelt niets te maken te hebben met de drugs, met de coffeeshop noch met leveringen aan deze shop. Dat wordt bevestigd door de huurder. Het verhuurde gedeelte waarin de softdrugs zijn aangetroffen, was niet toegankelijk voor cliënte.
De voorzieningenrechter van de rechtbank in Groningen wees een door raadsman Tjalling van der Goot ingediend verzoek om het besluit van de burgemeester (om de loods voor zes maanden te sluiten) te schorsen af. Volgens de rechter doet de onwetendheid van de eigenaresse niet af aan de bevoegdheid van de burgemeester om op grond van de Opiumwet over te gaan tot tijdelijke sluiting van de loods. Ook is volgens de rechter niet van belang dat de drugs zijn aangetroffen in een gescheiden, afgesloten en verhuurd gedeelte waarover cliënte feitelijk geen zeggenschap had.
Hoewel de gemeente volgens de eigenaresse geen beleid op dit punt heeft geformuleerd en in eerdere vergelijkbare kwesties niet is overgegaan tot tijdelijke sluiting van een woning of lokaal, levert dit volgens de rechtbank geen strijd op met het gelijkheidsbeginsel.
Klik hier voor de volledige uitspraak.
De uitspraak is voor cliënte teleurstellend. Ondanks het feit dat zij geen kennis had van de aanwezigheid van de hennep, is zij als eigenaresse van het verhuurde gedeelte bestuursrechtelijk aansprakelijk. Om die reden keurt de voorzieningenrechter thans het besluit van de burgemeester tot tijdelijke sluiting van de loods goed. Om cliënte echter ook in strafrechtelijke zin een verwijt te kunnen maken, zal sprake moeten zijn van betrokkenheid bij de opslag van deze hennep. Wetenschap van de aanwezigheid van deze hennep is vereist. Daarvan is dus geen sprake. De uitspraak van de bestuursrechter zegt dus niets over strafrechtelijke verwijten. Of het OM te zijner tijd vervolging instelt, is nog niet bekend.
@TjallingvdGoot "Voormalig verpleegkundige Wilhelmina Ziekenhuis Assen ontkent" https://t.co/jcsR1xAGB4