Op zondag 2 april jl. werd op NPO 2 een documentaire van Omrop Fryslân uitgezonden over herstelrecht. Hans Anker, voorstander van mediation in het strafrecht, verleende hieraan medewerking en stelt dat bemiddeling vaak beter werkt dan afstraffing van de dader via het strafrecht.
Klik hier voor het bekijken van de uitzending.
De maatschappij verhardt. De roep om zwaardere straffen klinkt. Toch zijn er tegengeluiden, zoals die van voorstanders van herstelrecht. Dader en slachtoffer sluiten een herstelovereenkomst. De dader probeert daarbij zoveel mogelijk schade te herstellen.
Herstelrecht komt uit de koker van de eind 2015 overleden criminoloog prof. Herman Bianchi. Hij vocht zijn hele leven voor herstelrecht. Voldoening voor het slachtoffer en verzoening tussen dader en slachtoffer stonden daarbij voorop.
Volgens Hans Anker is er een tal conflicten waarbij dader en slachtoffer elkaar blijven tegenkomen. Met name bij delicten die hebben plaatsgevonden in de relationele sfeer of in een kleine gemeenschap. Hij wijst er op dat bemiddeling escalatie kan voorkomen. Een burenruzie kan met een belediging beginnen om vervolgens uit te monden in bedreiging en mishandeling. Het strafrecht moet alleen worden ingezet als ‘ultimum remedium’. Van de inzet van het strafrecht moet men niet torenhoge verwachtingen hebben. Het conflict wordt daarmee namelijk niet opgelost. Het is vaak goed om met tussenkomst van een derde de onderliggende problematiek op te lossen en de angel uit het conflict te halen. Onze cliënten hebben daar baat bij, omdat na een succesvolle bemiddeling ofwel in het geheel geen straf ofwel een substantieel lagere straf wordt opgelegd. Anker bepleit voorts een hogere vergoeding voor de actieve advocaat die in het belang van zijn cliënt probeert een dagvaarding te voorkomen (maar na intrekking van de dagvaarding een lagere vergoeding voor zijn werk ontvangt).
@TjallingvdGoot "Voormalig verpleegkundige Wilhelmina Ziekenhuis Assen ontkent" https://t.co/jcsR1xAGB4