De rechtbank in Assen heeft onze cliënt, de 29-jarige Marcos R., op 24 november jl. veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig jaar. Het OM had een levenslange gevangenisstraf gevorderd. De rechtbank acht bewezen dat cliënt zich samen met zijn broer schuldig heeft gemaakt aan moord op een echtpaar uit Exloo in juli 2013. Daarnaast is diefstal met geweld met de dood tot gevolg bewezen op een man op het Dwingelderveld op 4 november 2012. De straf is gelijk aan het voorstel van de verdediging.
De raadslieden Wim Anker en Evert van der Meer hadden zich ter zitting kritisch uitgelaten over de geëiste levenslange gevangenisstraf. Volgens de verdediging is in ons land de levenslange gevangenisstraf strijdig is met het Europese recht. Volgens het Europees Hof moet ook bij een levenslange gevangenisstraf uitzicht op terugkeer in de samenleving blijven. Dat kan in ons land via gratie. Het gratiemechanisme is echter slechts van cosmetische waarde. De mogelijkheid staat wel in de wet maar in de praktijk is een degelijk verzoek kansloos gebleken. De verdediging bepleitte om die reden het opleggen van een lange tijdelijke gevangenisstraf van maximaal 30 jaren.
Opmerkelijk is dat de rechtbank in het vonnis in de zaak van de broer van onze cliënt, Admilson R., naar aanleiding van het door Wim Anker gevoerde verweer overweegt: “Wel is de rechtbank van oordeel dat uit deze jurisprudentie volgt dat de praktijk van de levenslange gevangenisstraf in Nederland op gespannen voet staat met de eisen die uit het EVRM voortvloeien, omdat de facto nauwelijks perspectief bestaat op verkorting van de opgelegde levenslange gevangenisstraf. Dit is voor de rechtbank de reden om niet over te gaan tot het opleggen van een levenslange gevangenisstraf.”
De rechtbank kiest in de zaak tegen de broer van onze cliënt voor een gevangenisstraf van dertig jaren en tbs.
De verdediging is tevreden met de uitspraak. Cliënt heeft voor zeer ernstige feiten een zware gevangenisstraf opgelegd gekregen, maar deze straf biedt perspectief om te zijner tijd weer te kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven. Daarnaast is het vonnis van de rechtbank ten aanzien van de overwegingen over levenslang gedurfd en een krachtig signaal naar de wetgever. Niet eerder heeft een strafrechter zich zo duidelijk uitgesproken tegen de onhoudbaarheid van het in ons land geldende beleid met betrekking tot de levenslange gevangenisstraf. Met deze uitspraak spreekt de verdediging de hoop uit dat levenslang gestraften conform de rechtspraak van het Europese Hof weer perspectief krijgen om ooit terug te kunnen keren in de vrije samenleving.
@TjallingvdGoot "Voormalig verpleegkundige Wilhelmina Ziekenhuis Assen ontkent" https://t.co/jcsR1xAGB4