Van der Goot is bezorgd over het toekomstige gebruik van de geregistreerde gegevens. De registratie past in een trend waarbij bijvoorbeeld door middel van camera's boven de weg bewegingen van automobilisten worden bijgehouden en geanalyseerd, pasfoto´s voor een paspoort door de gemeente worden doorgespeeld aan het openbaar ministerie ten behoeve van opsporingsdoeleinden, gegevens over ondergrondse opslag van vuilniszakken door de gemeente worden verstrekt aan het openbaar ministerie, vingerafdrukkenmoeten worden geplaatst in een nieuw paspoort, of gegevens van telefoonverkeer jarenlang wordt bewaard. Volgens Van der Goot wordt het doel waarvoor een regeling in werking treedt na verloop van tijd min of meer stilzwijgend uitgebreid. Hij noemt dat een olievlekwerking. De privacy speelt daarbij een volstrekt ondergeschikte rol.
Aantasting van de privacy is volgens Van der Goot niet onder alle omstandigheden ongeoorloofd. Bij levendelicten of zaken met terroristische motieven kan het zijn dat het privé-leven wijkt voor het opsporingsdoel. In de praktijk daarentegen gaat het juist vaak om minder ernstige zaken, zoals bijstandsfraude of winkeldiefstal.
Voor BNR-radio discussieerde mr. Van der Goot met Tweede Kamerlid Ger Koopmans van het CDA. Klik hier voor het fragment.
@TjallingvdGoot "Voormalig verpleegkundige Wilhelmina Ziekenhuis Assen ontkent" https://t.co/jcsR1xAGB4