Op 23 november jl. heeft de rechtbank in Leeuwarden de strafzaak behandeld tegen de 49-jarige schipper van een klipper. Tijdens een zeilkamp van een Haagse school kwam door een giekbreuk op 31 augustus 2022 een 12-jarig meisje om het leven.
Het OM verwijt onze cliënt ernstige nalatigheid. Volgens het OM waren de keuringscertificaten van het schip verlopen waardoor het schip helemaal had mogen varen. Bovendien is volgens het OM gebleken dat de giek van het schip niet op tijd vervangen is. Dat had wel gemoeten omdat – achteraf – gebleken is dat de giek door houtrot was aangetast. De officier van justitie eiste een half jaar gevangenisstraf en een beroepsverbod voor tweeëneenhalf jaar.
Raadsman Tjalling van der Goot stond primair stil bij de dramatische gevolgen. Gevolgen die niemand heeft gewild, ook de schipper niet. Hij bepleitte daarna vrijspraak van ernstige nalatigheid. Uit het onderzoek is gebleken dat de giek is gebroken door houtrot maar dat deze houtrot aan de buitenkant niet zichtbaar was. De giek is met regelmaat gecontroleerd. Daarbij zijn geen bijzonderheden waargenomen. Deskundigen concluderen dat dergelijke houtrot alleen kan worden opgespoord door in het hout te boren. Hoewel het juist is dat cliënt een paar weken te laat was met het verlengen van het keuringscertificaat, blijkt dat bij keuringen niet in de giek wordt geboord. De houtrot zou dus bij een keuring niet zijn opgespoord. De stelling van het OM dat het ongeval zou zijn voorkomen indien tijdig was gekeurd, is volgens de verdediging dus onjuist. De keuringen van rondhouten kent – helaas – de nodige beperkingen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft hierbij gewezen op het gevaar van ‘schijnveiligheid’.
De rechtbank doet uitspraak op donderdag 14 december a.s.
@LC
@TjallingvdGoot "Voormalig verpleegkundige Wilhelmina Ziekenhuis Assen ontkent" https://t.co/jcsR1xAGB4