Wim Anker is duidelijk in zijn mening over het voorstel om snelrecht toe te passen bij verdachten van bedreiging van bestuurders. “Incidentenpolitiek” en “ondoordacht”. Recent lanceerde de wethoudersvereniging het plan om snelrecht in dit soort zaken toe te passen. “Zo zien slachtoffers en daders direct wat er met de aangifte gedaan wordt. De publieke besluitvorming staat door dit soort bedreigingen onder druk en dat raakt ons allemaal.” Directe aanleiding is het feit dat bekend werd dat een wethouder in Emmen heeft moeten onderduiken naar aanleiding van zijn besluit om een motorhuis te sluiten.
Anker stelt in De Telegraaf dat snelrecht een middel kan zijn om verdachten te berechten in zaken die glashelder zijn. Bijvoorbeeld een vernieling, met ontdekking op heterdaad en een bekennende verdachte. “Bedreigingen zijn vaak gecompliceerder en lenen zich daardoor minder goede voor snelrecht.” De snelheid van het recht mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van de rechtspleging.
In het stuk refereert de journalist van de De Telegraaf aan eerdere bedreigingen aan het adres van hem en kantoorgenoot Tjalling van der Goot ten tijde van de verdediging van zedenverdachte Robert M. Er is toen besloten om geen aangifte te doen. “Dat kan juist escalerend werken.”
@TjallingvdGoot "Voormalig verpleegkundige Wilhelmina Ziekenhuis Assen ontkent" https://t.co/jcsR1xAGB4