De Sportclub Twijzel heeft geen aanmerkelijke schuld aan het dug-out drama dat zich voltrok op 21 mei 2014 in Twijzel. Dat betoogde raadsman Tjalling van der Goot tijdens de zitting in de rechtbank te Leeuwarden op 6 december jl. Het openbaar ministerie vervolgde de voetbalvereniging wegens door dood schuld en wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld. Het OM eiste een geldboete van € 10.000 waarvan de helft voorwaardelijk.
Op 21 mei 2014 stortte in Twijzel tijdens een door een korfbalvereniging georganiseerd korfbaltoernooi voor basisschoolkinderen het dak van een stenen dug-out in. Op het dak waren bevonden zich enkele kinderen. Een van deze kinderen is hierbij om het leven gekomen, diverse anderen raakten (zwaar) gewond. De dug out stond op het veld waarvan de voetbalvereniging gebruik maakt.
De verdediging uitte kritiek op het feit dat de bal in de strafzaak bij de voetbalvereniging wordt gelegd. Het veld was echter eigendom van de gemeente, de dug-outs waren eigendom van de gemeente, het toernooi werd georganiseerd door de korfbalvereniging en de deelnemers aan het toernooi waren kinderen van de basisscholen in de gemeente. De voetbalvereniging stond in feite het verst af van het drama. Toch is de sc Twijzel de enige verdachte.
Volgens Van der Goot miskent het OM dat de vereniging wordt gerund door enthousiaste vrijwilligers, zonder juridische of bouwkundige achtergrond. De gemeente daarentegen is een professionele organisatie met juridische en bouwtechnische know how. Het had meer op de weg van de gemeente gelegen om duidelijke afspraken te maken over de eigendom en/of de verantwoordelijkheid van de dug-outs. Dat is niet gebeurd waardoor het OM thans de voetbalvereniging strafrechtelijk verantwoordelijk acht.
Na een storm eind oktober 2013 is een tak op het dak van de dug-out terecht gekomen. Als gevolg hiervan is een scheur ontstaan in de betonnen dakplaat. Bovendien is in de stenen zijmuur van de dug-out een scheur ontstaan. Diverse leden van de vereniging hebben enkele dagen na de storm de schade geïnspecteerd door met kracht te hangen, te wrikken en te trekken aan de dug-out. Er was geen beweging in de krijgen. De conclusie was dat de dug-out veilig was.
Uit onderzoek door TNO blijkt dat de maximale draagbelasting van de betonnen plaat zodanig was dat normaal gesproken geen rekening gehouden behoefde te worden met instorten van de dug-out, ook niet als de dug-out zou worden beklommen door kinderen. Volgens TNO zijn er aanwijzingen dat er stenen uit de zijgevel van de dug-out misten waardoor de maximale draagbelasting van de zijmuren verminderde. Niemand van de vereniging heeft echter ooit stenen zien missen uit de gevel, van het missen van deze stenen is ook door derden nooit melding gemaakt. TNO weet niet wanneer de stenen uit de zijgevel zijn geraakt.
Volgens de verdediging waren de gevolgen voor de vereniging niet voorzienbaar. Er is geen sprake van aanmerkelijke schuld. Van der Goot bepleitte vrijspraak.
De rechtbank doet uitspraak op donderdag 20 december a.s. om 13.00 uur.
@TjallingvdGoot "Voormalig verpleegkundige Wilhelmina Ziekenhuis Assen ontkent" https://t.co/jcsR1xAGB4