De voormalig vuurtorenwachter van Terschelling heeft van het gerechtshof in Leeuwarden in hoger beroep een geheel voorwaardelijke taakstraf van veertig uur opgelegd gekregen. Het hof acht bewezen dat onze cliënte in enkele gevallen smadelijke tweets over derden had verzonden. Volgens onze cliënte reageerde zij daarmee op berichten naar aanleiding van de door haar benoemde kwalijke werksfeer bij de Brandaris. De werkgever heeft in een latere vaststellingsovereenkomst erkend dat onze cliënte daarin gelijk had.
Hieronder het bericht uit de Leeuwarder Courant.
De vrouw, die tot 2016 op de Brandaris werkte, was door een tiental Terschellingers aangeklaagd. Ook al hadden de aangevers claims ingediend, het was hen niet om het geld te doen, zo vertelden ze twee weken geleden tijdens de beroepszitting bij het hof in Leeuwarden. Ze wilden hun namen gezuiverd zien, beticht als ze waren van onder meer stalking.
Een aantal had de klacht te laat ingediend, oordeelde het hof. Een paar eilanders konden wel als benadeelde partij worden beschouwd, zoals de man die door de vrouw werd beticht van het opzetten van een hetze. De vrouw had haar aantijging gedeeld met haar negenduizend volgers en daarmee was verspreiding ,,wettelijk en overtuigend bewezen’’.
Voor de mensen tot wie ze zich via een zogeheten ‘direct message’ richtte, ging dit niet op. ,,Die berichten waren niet voor een groter publiek te lezen’’, lichtte het hof toe.
Ook al was de redelijke termijn overschreden, het leverde de voormalig vuurtorenwachter geen strafkorting op. Het strafproces had ook op haar zo z’n weerslag gehad, meldde het hof. Ze was niet bij de zitting in de rechtbank aanwezig en ook niet bij het hof. Dat kon ze volgens haar advocaat Tjalling van der Goot niet aan.
De Terschellingse gold jarenlang als boegbeeld van de Brandaris. In de loop van 2015 ontstonden er conflicten. In januari 2016 kaartte ze misstanden op de werkvloer aan bij de leiding. Daarna meldde ze zich ziek. Vervolgens deed ze haar verhaal bij verschillende media. Diverse betrokkenen vonden dat ze hun naam door het slijk had gehaald.
De vrouw kreeg uiteindelijk eervol ontslag. Rijkswaterstaat erkende onlangs dat de klachten van de oud-vuurtorenwachter niet adequaat waren opgepakt. Deze vaststellingsovereenkomst wijst uit dat er op de Brandaris een ‘recht-voor-z’n-raapcultuur’ heerste, waar collega’s ongepaste opmerkingen maakten. Van een collega ontving ze een naaktfoto. Ook is in het stuk opgenomen dat de vrouw haar werkzaamheden altijd goed heeft verricht.
Aan de geheel voorwaardelijke taakstraf van 40 uur verbond het hof een proeftijd van twee jaar. De schadevergoedingen wees het hof af.
@LC
@TjallingvdGoot "Voormalig verpleegkundige Wilhelmina Ziekenhuis Assen ontkent" https://t.co/jcsR1xAGB4