Nieuws

 • 5
  maa
  2019

  Verdediging bepleit taakstraf bij dodelijk ongeval in Assen

  Vandaag behandelde de rechtbank in Assen de zaak tegen een 19-jarige man die ervan wordt verdacht een ongeval te hebben veroorzaakt. Bij dit ongeval zijn twee vrienden van hem - eveneens 19 jaren oud - om het leven gekomen. Daarnaast raakte een 18-jarige passagier zwaar gewond. Het ongeval vond plaats op 19 september 2018 aan de Lonerstraat in Assen. Raadsman Erik Stoeten stond cliënt ter zitting bij.

   

  Op de bewuste avond in september werd er door cliënt en de ploeggenoten uit zijn voetbalteam getraind. Na afloop van de training bleef men gezamenlijk in de kantine zitten. Er is bier gehaald, ook voor cliënt die later nog als bestuurder moest optreden. Zowel bij de politie als ter zitting heeft cliënt verklaard drie flesjes bier te hebben leeggedronken. Hij geeft gelijk aan dat dit een onverantwoorde actie is geweest, omdat hij later nog als bestuurder moest optreden. Hij had ‘nee’ moeten zeggen tegen degene die hem het bier aanbood. Dit is cliënt op dat moment niet gelukt.

   

  Rond 22.30 uur verliet men de voetbalkantine en vertrokken de jongens per auto. Cliënt trad op als bestuurder. De sfeer in de auto was goed. Door de inzittenden werd cliënt aangemoedigd de voor hem rijdende auto in te halen. Cliënt besloot in te halen. Ter zitting heeft cliënt heel duidelijk aangegeven zich niet te verschuilen achter de aanmoedigingen van de andere inzittenden: hij was bestuurder en daarmee verantwoordelijk voor zijn rijgedrag. Met een te hoge snelheid reed hij over een drempel waarna hij de controle over het voertuig verloor. De auto raakte in de slip. Vervolgens werd eerst een lantaarnpaal geraakt en dan nog een boom. Twee vrienden van cliënt zijn om het leven gekomen, een derde raakte zwaar gewond.

   

  Vanaf begin af aan heeft cliënt verantwoordelijkheid genomen. Hij verklaart te snel te hebben gereden en te hebben gedronken. Hij voelt zich enorm schuldig richting alle betrokkenen. Ter zitting is door de verdediging  benadrukt dat niemand dit verkeersongeval en de gevolgen daarvan heeft gewild. Het is een drama voor alle betrokkenen.

   

  Door het Openbaar Ministerie is aan de rechtbank verzocht cliënt te veroordelen wegens schuld aan het verkeersongeval. Hiervoor zou in de visie van het OM aan cliënt twaalf maanden jeugddetentie waarvan zes maanden voorwaardelijk moeten worden opgelegd. Daarnaast vorderde de officier van justitie een rijontzegging voor de duur van drie jaren. Raadsman Stoeten vond - met de officier van justitie - dat het jeugdstrafrecht toegepast moet worden, maar achtte oplegging van jeugddetentie niet gepast. Met verwijzing naar vergelijkbare rechterlijke uitspraken is aan de rechtbank verzocht een taakstraf op te leggen met daarnaast een rijontzegging. Voor het geval de rechtbank jeugddetentie gepast zou vinden, is verzocht om deze geheel voorwaardelijk op te leggen.

   

  De rechtbank doet uitspraak op dinsdag 19 maart a.s. om 13.00 uur.

   

@TjallingvdGoot RT @franekeracademy: Aanstaande woensdag 22 mei zitten onze college ‘banken’ al behoorlijk vol, maar er is nog plek voor u! Dhr. Tjalling…